Knjige naših ulica: primjer sudioničkog upravljanja u kulturi - Semenić-Premec, Davorka; Čabrić, Nika; Matijević-Kunst, Margareta (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2021)
Cilj. Rad pokazuje teorijsku i praktičnu realizaciju projekta Knjige naših ulica u novozagrebačkom naselju Botinec, kroz sudioničko upravljanje javnih ustanova i udruga, odnosno mogućnost aktivnog uključenja svih stanovnika lokalne zajednice u raznim umjetničkim aktivnostima i promociji čitanja kojima se htjela kapitalizirati činjenica kako je to jedino zagrebačko naselje kojem su gotovo sve ulice imenovane po likovima iz hrvatskih književnih djela, na primjer Ulica šegrta Hlapića, Ulica Šenoine Branke, Ulica Zlatarova zlata, Ulica Pere Kvržice i dr., ali i omogućiti građanima aktivno sudjelovanje u upravljanju lokalnom zajednicom. Pristup. Rad je nastao temeljem aktivnog sudjelovanja u projektu Knjige naših ulica sufinanciranom iz socijalnog fonda EU te kronološkim praćenjem njegove realizacije u kontekstu promicanja kulturnih događanja, likovne umjetnosti i čitanja u lokalnoj zajednici. Projekt je provođen u razdoblju od prosinca 2018. godine u trajanju od 18 mjeseci, ali je usporen sredinom veljače 2020., a onda i privremeno obustavljen zbog epidemije COVID-19.Završit će 31. listopada 2020. Rezultati. Provedba projekta u razdoblju od 15 (18) mjeseci pokazala je kako se zajedničkim radom nekoliko partnera, odnosno javnih ustanova i udruga, može mobilizirati građane na aktivno sudjelovanje u planiranju lokalnog razvoja i donošenje odluka o javnim pitanjima te omogućiti raspodjelu moći, afirmaciju, razvoj i ponovno stvaranje kulture te u konačnici pridonijeti jačanju demokracije. Provedba projekta pokazala je i slabosti čije izbjegavanje može pomoći u planiranju i provedbi novog projekta. Originalnost. Rad pokazuje kako sudioničkim upravljanjem u kulturi lokalna zajednica nije više pasivna pozornica za izvođenje kulturnih sadržaja nego se aktivno uključuje u njihovo kreiranje i provođenje. Realizacija projekta ostvaruje članak 27. Opće deklaracije o ljudskim pravima po kojem „svatko ima pravo slobodno sudjelovati u kulturnom životu zajednice“. Ovo je jedan od rijetkih projekata koji direktno „izlazi na ulicu“, dakle okuplja sve, jer nije ograničen zgradom, nego se proteže cijelim naseljem