Jačanje kapaciteta hrvatskih knjižnica za automatizaciju primjene Univerzalne decimalne klasifikacije - Vukadin, Ana; Pikić Jugović, Aleksandra (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2025)
Cilj: U radu se istražuju organizacijski i stručni preduvjeti za moguću automatizaciju primjene Univerzalne decimalne klasifikacije (UDK) u hrvatskim knjižnicama. Pod automatizacijom se podrazumijeva općenito smanjivanje ljudskog angažmana i povećanje uključenosti strojne obrade. Metodologija: Rad se temelji na kvantitativnom istraživanju koje je provedeno 2024. godine metodom ankete na prigodnom uzorku od 491 knjižničara. Istraživanje je obuhvatilo knjižničare koji rade na poslovima klasifikacije u narodnim, školskim, visokoškolskim, sveučilišnim i specijalnim knjižnicama te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Kao konceptualni okvir primijenjen je model People, Process, Technology (PPT), namijenjen planiranju otpornosti i upravljanju promjenama u organizacijama. Rezultati: Kao glavne snage prepoznati su visok stupanj prihvaćenosti UDK-a, korištenje većinom novijih izdanja i priručnika, aktivno promišljanje knjižničara o politikama i praksama klasifikacije, iskazana potreba za preuzimanjem podataka iz pouzdanih vanjskih izvora te načelno pozitivan stav prema tehnologiji. Među slabostima prepoznati su neujednačenost podataka, nedostatak vremena i resursa za specifična pitanja klasifikacije, nedostatak ciljane edukacije i manjak alata za automatiziranu obradu u knjižničnim informacijskim sustavima. Predviđa se da će proces automatizacije započeti dijeljenjem i ponovnom upotrebom podataka u okruženju povezanih podataka. Predlaže se pružanje podrške knjižnicama kroz matične službe i programe stručnog usavršavanja. Primjena: Rezultati istraživanja mogu se primijeniti u planiranju automatizacije obrade građe u knjižnicama, pripremi smjernica i priručnika za klasifikaciju u automatiziranom okruženju, kao i u edukaciji knjižničara o radu s novim tehnologijama. Originalnost: Ovo je prvo istraživanje u Hrvatskoj koje se bavi perspektivom klasifikacije u automatiziranom okruženju iz organizacijskog aspekta. Također je i prvi sveobuhvatni uvid u prakse klasifikacije u hrvatskim knjižnicama od 1990-ih godina.