Modeli opisa filmske građe u arhivima i knjižnicama: Usklađivanje u Pravilniku za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima - Vukadin, Ana; Zore, Lucija (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2023)
Cilj: Rad analizira i uspoređuje arhivističke i bibliografske modele za opis jedinice ﬁlmske građe te prikazuje rješenja proizašla iz njihova usklađivanja u Pravilniku za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (Pravilnik KAM). Pristup: Primijenjeno je usklađivanje kao metoda modeliranja podataka kojom se dva ili više modela podataka povezuju tako da je omogućena njihova interoperabilnost. Analizirana su neka od glavnih svojstava ﬁlmske građe i utvrđeni zahtjevi za odgovarajući opis tih svojstava u kontekstu temeljnih zadaća arhiva i knjižnica. Zatim su analizirani modeli opisa sadržani u relevantnim arhivističkim i bibliografskim normama (EN 15907, FIAF-ov priručnik za katalogizaciju pokretnih slika, FRBR, IFLA LRM) i provedeno je međusobno pridruživanje (engl. mapping) njihovih entiteta. Pridruživanje je uključivalo strukturalnu i semantičku analizu te analizu nazivlja. Rezultati: Utvrđeno je da su modeli strukturalno podudarni, što značajno olakšava njihovo usklađivanje te da se velikim dijelom podudaraju terminološki i semantički, ali uz nekoliko značajnih razlika. Razlike se objašnjavaju činjenicom da su u upravljanju ﬁlmskim zbirkama arhivi i knjižnice vođeni donekle različitim ciljevima i zadaćama koji onda uvjetuju i različit pristup. Rješenja ponuđena u Pravilniku KAM temelje se na poravnavanju i nadopuni modelâ. Ograničenja: Analiza modela opisa ograničena je na opis jedinice ﬁlmske građe, odnosno entitete koji se odnose na građu (djelo, izraz/varijanta, pojavni oblik/prikaz, primjerak/jedinica). Nisu obuhvaćeni drugi entiteti koji mogu biti predmetom zanimanja korisnika (npr., agenti, mjesta, događaji itd.), kao ni odnosi jedinice ﬁlmske građe s drugim entitetima. Praktična primjena: Rješenja ugrađena u Pravilnik KAM predstavljaju polazište za ujednačen opis ﬁlmske građe u arhivima i knjižnicama, uz poštivanje speciﬁčnog konteksta svake od navedenih vrsta ustanova. Vrijednost: Rad predstavlja doprinos mogućoj suradnji arhiva i knjižnica na području standardizacije deskriptivnih podataka, što je temelj za cjelovit i transparentan pristup ﬁlmskoj baštini u digitalnom okruženju.