Razvojni put diplomiranih studenata informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku zaposlenih u IT tvrtkama - Jakopec, Tomislav (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2021)
Cilj: Cilj je ovog rada ustanoviti razvojni put diplomiranih studenata informacijskih znanosti FFOS zaposlenih u IT tvrtkama, utvrditi relevantnost podučavanih znanja i vještina na Dvopredmetnom diplomskom studiju informacijskih tehnologija (DDS IT) definiranih kroz ishode učenja studija kao i ustanoviti razinu njihovog zadovoljstva radnim uvjetima i razvojnim mogućnostima na trenutnim radnim mjestima. Kako bi postigli ove ciljeve prvo se daje analiza znanja i vještina definiranih kroz ishode učenja na DDS IT. Slijede intervjui s diplomiranim studentima koji su nakon studija svoju poslovnu karijeru započeli u IT tvrtkama. Analizirati će se njihov razvojni put i dati zaključci o ključnim indikatorima uspješnosti zaposlenja u IT tvrtkama nakon završetka studija. Metodologija: Analiza sadržaja DDS IT u kontekstu ishoda učenja obveznih kolegija, nazivlja izbornih kolegija te područja projektnih radova i polustrukturirani intervju s diplomiranim studentima informacijskih znanosti koji rade u IT tvrtkama. Rezultati: Iskazi ispitanika mogu se sumirati kao uspješne priče mladih ljudi koji su svoju sreću pronašli u području informacijskih tehnologija. Sve ispitanike, iako se kroz tekst transkripta ne može formalno iščitati, krasi ljubav prema onome što rade, predanost poslu, želja za kontinuiranim usavršavanjem i istinska zainteresiranost područjem u kojem djeluju. Originalnost: Uspješan razvojni put svih budućih studenata kako informacijskih tehnologija, tako i ostalih područja informacijskih znanosti može se iščitati iz rezultata provedenog istraživanja, poglavito u odgovorima ispitanika u dubinskom intervjuu. Na novim je generacijama da uče s ramena ispitanika te prigrle pristup i iskustvo prethodnika te na isti način definiraju vlastiti (uspješan) razvojni put diplomiranih studenata informacijskih znanosti zaposlenih u IT tvrtkama.