Od informacija do društvene odgovornosti: transformacija akademskih knjižnica u kontekstu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG) - Marijanović, Branka; Marić Turkalj, Ana (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2026)
Cilj. Cilj je rada pružiti pregled međunarodnih i domaćih istraživanja te primjera dobre prakse o ulozi visokoškolskih knjižnica u ostvarivanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja (engl. United Nations Sustainable Development Goals), odnosno ciljeva UNSDG-a, s posebnim naglaskom na hrvatski kontekst. Pristup/metodologija/dizajn. Rad se temelji na kvalitativnom pregledu relevantne domaće i međunarodne literature te odabranih slučajeva hrvatskih visokoškolskih knjižnica. Rad obuhvaća pregled javno dostupnih strateških dokumenata, projektnih inicijativa i primjera dobre prakse povezanih s održivim razvojem, s posebnim naglaskom na ulogu knjižnica u promicanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja kroz obrazovne programe, otvoreni pristup i zelene inicijative. Rezultati. Pregled pokazuje da visokoškolske knjižnice u Hrvatskoj već provode niz aktivnosti usklađenih s ciljevima UNSDG-a, uključujući promociju otvorenog pristupa, informacijske programe, digitalizaciju te inicijative usmjerene na socijalnu inkluziju i održivost. Međutim aktivnosti su fragmentirane i često neformalno dokumentirane, a nedostatak institucionalne podrške i sustava evaluacije ograničava prepoznatljivost doprinosa knjižnica globalnim ciljevima. Ograničenja. Rad se temelji na dostupnoj literaturi i javno objavljenim podacima, što može ograničiti uvid u sve specifične inicijative pojedinih knjižnica u Hrvatskoj. Osim toga literatura o ovim temama u Hrvatskoj još je ograničena, pa se za neke primjere djelovanja knjižnica ne može pronaći odgovarajuća dokumentacija niti ih je moguće izravno potkrijepiti literaturnim izvorima. Praktična primjena. Rezultati rada mogu poslužiti kao podloga za razvoj strategija i politika unutar akademskih institucija, te za jačanje uloge knjižnica kao partnera u ostvarivanju ciljeva UNSDG-a. Društveni značaj. Isticanje doprinosa visokoškolskih knjižnica ciljevima UNSDG-a naglašava njihovu ulogu u društvenoj odgovornosti, osnaživanju obrazovanja, smanjenju nejednakosti i promicanju održivosti.