Pozicioniranje knjižnice u virtualnom svijetu društvene mreže Facebook: pet godina Facebook stranice KGZ – Knjižnica Gajnice - Balić, Zvjezdana; Livaković Ivanović, Morena; Lokin, Lucija (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2026)
Cilj. Rad nastoji prikazati primjer dobre prakse koji Knjižnica Gajnice provodi na svojoj Facebook stranici pokrenutoj tijekom pandemije bolesti COVID-19. Pristup/metodologija/dizajn. U uvodnom dijelu rada autorice se osvrću na razvoj interneta i društvenih mreža, s posebnim osvrtom na Facebook i na mogućnosti knjižničnog predstavljanja putem društvenih mreža na temelju odabranih članaka. Središnji dio rada temelji se na analizi djelovanja stranice Facebook Knjižnice Gajnice u petogodišnjem razdoblju: od njezinog početka 2020. godine do danas. Rezultati. Pozitivne reakcije na posebno osmišljene objave potvrdile su potrebu korisnika i članova da putem društvenih mreža dobivaju informacije o svim aktualnostima koje se tiču knjižnice, od promjena u radnom vremenu do preporuka naslova. Ograničenja. Društvena mreža Facebook postavlja pred administratore stranica određena pravila kojih se moraju pridržavati ako ne žele da im sadržaj bude uklonjen, što može predstavljati problem za administratore. To se ponajviše odnosi na zabranu izravnog obraćanja djeci mlađoj od 13 godina koja su važna skupina korisnika knjižničnih usluga. Praktična primjena. Zahvaljujući pomno opisanim fazama razvoja i oblicima komunikacije s korisnicima u virtualnom obliku, ovaj rad može poslužiti kao primjer dobre prakse drugim narodnim knjižnicama i potencijalnim budućim administratorima. Društveni značaj. Knjižnica Gajnice svojim objavama na stranici Facebook pruža jasne, korisne i edukativne informacije koje su važne kako za korisnike tako i za lokalnu, ali i širu zajednicu. Vodeći brigu o cjeloživotnom obrazovanju korisnika i zaposlenika, kreirajući siguran prostor za sve pratitelje, bez diskriminacije i cenzure te promovirajući svoje brojne usluge, Knjižnica Gajnice ispunjava misiju i viziju Knjižnica grada Zagreba. Originalnost/vrijednost. Proširenjem usluga koje pruža Knjižnica Gajnice i u digitalno okruženje došlo se do novih korisnika koji nisu nužno vezani za sam fizički prostor knjižnice, čime se povećala i vidljivost same knjižnice.