Zašto su knjižnice važne: Izravne koristi za zajednicu - Đukec Kero, Ivančica; Krpan, Kristina; Maras, Janja (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2024)
Cilj: U Hrvatskoj se rijetko rade komparativne analize uloženih financijskih sredstava u knjižnicu te vrijednosti knjižnice za zajednicu i društvo. Inozemne studije potvrđuju da knjižnice ispunjavaju mnoge društvene funkcije i u velikoj mjeri donose dobrobiti okolini u kojoj djeluju. To se odražava kroz obrazovne, kulturne, kreativne i zabavne sadržaje, digitalne transformacije, kao i ostvarivanje socijalne kohezije i inkluzije. Na primjeru Knjižnica grada Zagreba bit će prikazano više različitih usporedbi konkretnih podataka koji pokazuju izravne koristi narodnih knjižnica u zajednici. Pristup/metodologija/dizajn: Provedeno je istraživanje korištenjem desk-metode. Pritom su se koristili postojeći, javno dostupni statistički podaci (na nacionalnoj i lokalnoj razini), podaci o poslovanju ustanove i javno dostupni tržišni podaci o cijenama usluga. Vrijednost knjižnične usluge i knjižnice u zajednici može se iskazivati na više načina. Ovisno o tome što se i kome želi prikazati, može se iskazati vrijednost (a) iz perspektive pojedinca ili cijele zajednice, (b) uzimajući u obzir sve usluge knjižnice ili samo pojedinu, odabranu uslugu, (c) po pojedinačnoj aktivnosti ili, ako se radi o aktivnosti koja se redovito provodi, za sve održane susrete u odabranom razdoblju. Rezultati: Istraživanje je potvrdilo višestruku vrijednost knjižnice, posebice u financijskom dijelu. Pokazalo se da tržišna vrijednost samo jednog dijela usluga koje Knjižnice grada Zagreba stvore na godišnjoj razini nadmašuje godišnja ulaganja u ustanovu u cjelini. Praktična primjena: Ispunjavanje javnog interesa i predstavljanje vrijednosti kroz konkretne brojke najjači je oblik javnog zagovaranja knjižnice. Promocija knjižnice postala je neizostavan dio poslovanja jer se jedino tako može pokazati zašto su knjižnice važne. Radom se stoga upućuje na metodologiju izračuna izravne koristi usluga narodnih knjižnica te ističe da takav pristup vrednovanju knjižnice može poslužiti u odnosima s javnošću knjižnica na nekoliko razina, od razbijanja predrasuda o knjižnicama uglavnom kao mjestu posudbe knjiga do jačanja ugleda ustanove u lokalnoj zajednici i među njezinim dionicima – korisnicima, suradnicima, političarima, osnivačima, financijerima i drugima. Originalnost/vrijednost: Predložena metoda izračuna financijske vrijednosti može poslužiti drugim knjižnicama prilikom zagovaranja kod različitih političkih aktera, financijera ili sponzora te doprinijeti većoj vidljivosti i prepoznatljivosti unutar lokalne zajednice.