Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima i kartografska građa - Miletić Drder, Mira (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2023)
Cilj. Cilj je rada predstaviti Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (dalje u tekstu Pravilnik KAM) u kontekstu obrade kartografske građe te istražiti mogućnosti njegove primjene na opis kartografske građe. Pristup/metodologija. U prvom su dijelu rada ukratko opisani standardi obrade kartografske građe. U nastavku se rad bavi prikazom strukture i elemenata opisa Pravilnika KAM. Također su ukratko opisani rezultati provedenoga testiranja uporabe Pravilnika KAM. Na kraju rad donosi prijedlog aplikacijskoga proﬁla za opis kartografske građe s primjerima opisa. Rezultati. Rezultati istraživanja provedenog u ovom radu upućuju na to da je Pravilnik KAM primjenjiv za opis kartografske građe. Primjeri obrade pokazali su da je raznolikost elemenata opisa razlog više da se Pravilnik KAM primjenjuje u svim baštinskim ustanovama koje posjeduju kartografsku građu. Originalnost/vrijednost. Ovo je prvi rad koji se bavi opisom kartografske građe prema novom Pravilniku KAM i koji donosi prijedlog aplikacijskoga proﬁla za opis kartografske građe.